Охридската Гимназија го одбележува својот Патрон – Свети Климент Охридски

Oва година нашиот Патронат, денот на светиот учител Св. Климент Охридски, го прославуваме на еден поинаков начин.Во време на светска пандемија овој наш ден , денот на нашето училиште му го посветуваме на великанот на македонската лингвистика и литература Блаже Конески. Македонија  ја прогласи следнава година, за година  на Конески, еден век од  неговото раѓање. Во чест на нашиот свет учител и великанот Конески , учениците од нашето училиште преку видео линкови со снимени  рецитации, музички и ликовни творби се вклучуваат во нашето чествување.

Нека ни е честит денот, вечно да го славиме.

 1 – Вовед и рецитал

 2 – Музички дел – Пееме и свириме на македонски

Во рамките на програмата за одбележување на Патрониот празник, учениците од нашето училиште се вклучија и со програма за одбележување на 250 години од раѓањето на Бетовен. Овој посебен дел може да го погледнете ТУКА.

3 – Традиционална ликовна изложба во чест на нашиот патрон

4 –  Училишно списание „ЈУЖЕН БРАН“

 

 

Комисија за прослави и свечености-  ментори

Славка Јанеска

Светлана Огненова

Александар Димоски

Љупчо Аслимоски

Катерина Слатиноска

Виданка Мојсоска

Светлана Голабоска